Tobermory 10 y.o. single malt whisky - Добре дошли в "Храмът на уискито". Мястото за лични уиски ревюта и дегустации.

Breaking

вторник, 9 февруари 2016 г.

Tobermory 10 y.o. single malt whisky


 Нека се пренесем за кратко на морския бряг. Представете си един слънчев остров, с буйна висока растителност и палми, отрупани с плод, свързани с опънат хамак, под който на една ръка дължина стои коктейлът ви ... Не такова море. Говоря за хладно, буйно море, отделящо двата големи острова на Великобритания - Ирландия и Шотландия. Някъде в него се намира не до там атрактивния за търсещите комфорта на Тропика остров Мул /не Муле, както някъде го бяха отразили/. На този остров се намира се намира дестилерията Тобермори, изписаната на етикета от снимката. И за да засиля вододела между тропическия рай и кътчето земя в Ирландско море ще спомена, че слънцето на хладния остров често е заменена от весело светещата камина, досущ като тази от The Whisky Library в Пловдив. Навярно вече сте се досетили, че ще ви представя именно уиски от дестилерията Тобермори. Това е нейният дебют в блога и затова ще си поговорим повечко за историята `и.


 За година на основаването на Tobermory се сочи 1798г., като понастоящем носи името на градче от о-в Мул, разположено до нея - основано от рибари десетина години по-рано. За неин основоположник се приема Джон Синклеър, като в началото е носела друго име - Ledaig, с което име сега се произвежда друго едномалцово уиски от Тобермори /по това време уиски производството било силно затруднено от административни спънки, наложени от английския Кралски двор и Синклеър уж трябвало да произвежда бира, но решил да направи нещата по своя начин/. Ledaig се произнася доста непривично за нас - Лиджик или Леджик. Навярно бъркам, затова простете. Ledaig в превод означава "сигурно пристанище". По-късно, след Акцизния акт от 1823г. дестилерията била лицензирана. Но това не означавало, че бъдещето `и е било подсигурено - през големи периоди на 19-ти и 20-ти век дестилерията Ledaig била затворена, тъй като почти всеки неин собственик в даден момент изпитвал финансови затруднения или търсенето на уиски спадало. През 70-те години на 20-ти век вече новите собственици я прекръстили на Тобермори. През 80-те години, времето на британската икономическа криза, отново преустановила дейност за кратко, за да бъде закупена от компанията Burn Stewart, специализирана в смесването и търговията с уиски. Burn Stewart била основана през 1948г. в Лондон. През 1993г. закупили Тобермори, като няколко години преди това придобили и дестилерията Deanston. През 2003г. закупили и дестилерията Bunnahabhain, както и марката смесено уиски Black Bottle. През 2013г. Burn Stewart били придобити от базираната в ЮАР компания Distell, която е и настоящият собственик на Тобермори. 

 Сега Тобермори произвежда две групи едномалцово уиски - Ledaig, което е опушено, и Тобермори, при което не трябва да се долавят нотки "торф", защото ечемикът не се суши с торфени буци. Основният дял от производството е предназначен за смесените, бленд уискита /малц на Тобермори има и в Scottish Leader, както и в Black Bottle/, докато за едномалцовите вариации се отделят само около 15% от готовата продукция. Освен входящите 10-годишни дестилати, на пазара отскоро се срещат и 15-годишни уискита с марки Tobermory и Ledaig, както и няколко по-стари вариации, предлагани от независимите бутилировачи.

 И след началната интродукция настъпи подходящият момент да ви представя впечатленията си от младото уиски от снимката. То е 10-годишно, бутилирано е при 46,3%, с натуралния си цвят, без да е студено филтрирано. Отлежава в използвани вече бъчви от бърбън.

 Аромат - сладък, жълти плодове, карамел, пикантност, нотка сол, сушени кайсии, банани, десертче Корни с банан, близалка, зрели праскови, свежест и флоралност, ядки, шоколадови бонбони с кайсиев пълнеж, тропическки жълт плод, компот от ягоди, плодово сладко и ванилия. С вода - дървесност, още сладост, тютюн, кожа, още жълти плодове. Вкус - сладост, пикантност, силна джинджифилена нотка, сушени плодове, тропически плодове, манго, спиртност и масленост. С вода - още пикантност, восък, плодове и слаба горчивина. Финал - среден към траен, малцов, пикантен, кайсии, обилно сладък, ядки, маслен, стафиди и нектарини. С вода - още по-изявена малцова нотка, силно плодов и сладък, лека метална нотка, още пикантност и масленост. 
 Оценка: 88/100. Цена: тук не се внася официално.

 В обобщение: чудесно комплексно младо уиски, което спечели симпатиите ми освен с профила си и с коректността на производителя, бутирилал го при висок градус, с означение на възраст, в натурален цвят и при отсъствие на студена филтрация. Толкова ми хареса, че скоро ще ви представя Tobermory 15 y.o. single malt whisky. 

It seems tonight is our "sherry night". First I saw @caffeine_kid uploading picture of the clash of the sherry monsters, including #glendronach #revival and Tobermory 15 and now I saw @whisky_lit flirting with the #macallan #10yearsold #sherrycask. So, I decided to give my #tobermory #15years #singlemalt a go. It's sherry monster, too, due to that fact it matures in sherry casks, which I could presume come from #spain. The liquid is heavily influenced by the fortified #wine, offering nice old-school aroma of antique bookstore, leather, tobaco, dried dark fruits, honey, earth/ without wind and fire/, wax, pinch of seashore, chocolate, cherries and strawberry jam. The palate sticks to the sherried plan, as well: it's dark, a bit dry, dusty, spicy and a bit tannic like the remembrance of cacao. The aftertaste is quite long, sweet and spicy, sherried, oaky and at the same time fresh, with hints of pineapple. Wonderful #whiskey, bottled at 46,3%, in natural color and without chill filtration. Cheers! #whisky #wwavcollection #whiskyporn #whiskeyporn #ledaig #bunnahabhain #isle #scotch #scotchwhisky #mull #scotland #bulgaria #blog #writer #plovdiv #whiskeybar #imperial #sherry
A photo posted by Vladimir Georgiev /Vlad/ (@whiskeytemple_vladimir) on

Няма коментари:

Публикуване на коментар