Balcones Baby Blue corn whisky - Добре дошли в "Храмът на уискито". Мястото за лични уиски ревюта и дегустации.

Breaking

понеделник, 28 март 2016 г.

Balcones Baby Blue corn whisky


 Обичам да се "гмуркам" в непознатите махагонови води и маслени съединения на уискито. С удоволствие впоследствие споделям с вас преживяванията си. Днес обаче нашата експедиция се запътва към непознатите лазурни води на Тексас ... Да, онзи Тексас, за който хората от Аламо са се сражавали. Онзи Тексас, който асоциирам със суша, с Джей Ар от "Далас", с петрол и с времената на шерифите, с филмите на Лоренцо Ламас /Ренегат/ и с изпепеляващата жега. Къде там има вода, че и лазурна при това?!

 Простете подвеждащото начало, тъй като сините топли води са неприсъщи на горещия американски щат. Именно в този Тексас се ражда уискито от снимката - в дестилерията Балконес, първата законно произвеждаща уиски в щата, основана от Чип Тейт през 2008г. Намира се в Уако, Тексас и към днешна дата Тейт вече не е част от екипа /в ход е иницианива за основаването на втора негова дестилерия/. Освен Baby Blue corn whisky дестилерията произвежда и едномалцова напитка от покълнал ечемик, както и други напитки на основата на царевицата. 

 Независимо, че течността, която ви представям днес, идва от САЩ тя не е бърбън, тя е царевично уиски, произведено от 100% царевица /т.нар. "blue corn" - синя на цвят царевица, характерна за части от Мексико и Ню Мексико, отглеждана от години от племето Хопи, за която се твърди, че по структура е по-различа и по-богата от стандартната/. Изписва се по присъщия за Шотландия начин като "whisky". Течността се дестилира два пъти, през малки по обем медни казани, след което отлежава неизвестен период в малки дъбови бъчви /около 20-литрови/. Благинката не се оцветява и не преминава през процеса на студената филтрация. Споменавайки казаните е редно да вметна, че почти цялото оборудване е дело на Тейт и на хората около него /поне в началото - с нарастване на търсенето пердполагам, ще е необходима по-съвършена технология/. Царевичното уиски е 46-градусово и не носи означение на възраст. Според мен е на не повече от година. Моята мостра получих от приятел, Стан Недев, който услужливо е отразил датата на бутилиране и като имаме предвид кога е основана тази микро дестилерия спокойно можем да приемем, че уискито е на крехка възраст, тъй като хората от Балконес не предлагат под своя марка уиски, произведено другаде /както независимите бутилировачи в Шотландия или по подобие на някои производители на бърбън, които нямат собствена дестилерия/ и нямат под ръка стар дестилат. Беше ми интересно как изглежда толкова млада напитка, отлежавала в малки бъчви в горещ климат, способстващи за по-бързото стареене на течността и за щастие благодарение на Стан на следващия ред ви представям впечатленията си от благинката.

 Аромат - плодови бонбони, пикантност и доза спиртност, захарен памук и горена захар, спомен за "Спрайт" с лимон, ферментиращи кайсии или кайсиева ракия, цветен /напомня ми на цветна градина/, интезивен, свеж. Постепенно се отключва още повече плодово-бонбонена сладост, пуканки, млечна царевица, черници, доза тревистост, карамелизирани портокалови корички или портокалово сладко, карамел, топинг карамел за сладкиш и спомен за тъмен плод. С вода - повече зрели плодове /кайсии/. Вкус - сладост, пикантност, зрели жълти плодове, спомен за кайсиева ракия, нотка "шкаф", слаба горчивина /наистина слаба/, като след второто отпиване нотката "шкаф" /мухъл не звучи добре/ и пикантността се засилват. С вода - сладост, но уискито някак изтънява. Финал -  къс, сладникав, ментов, зрели плодове и солидна сладост, горена захар, отново оставя спомен като от варена царевица, ацетон, дървесност. С вода - още дървесност, асоциация с мухъл и горчивина. 
 Оценка: 82,5/100. Цена: не се предлага в България. В Европа тази бутилка се търгува за около 70-80 евро.

 В обобщение: интересно уиски, с приятен мирис и по-слаби вкус и финал. При първа възможност ще опитам и другите дестилати на компанията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар