Teeling Revival 15 y.o. rum cask Irish single malt whiskey - Добре дошли в "Храмът на уискито". Мястото за лични уиски ревюта и дегустации.

Breaking

петък, 4 ноември 2016 г.

Teeling Revival 15 y.o. rum cask Irish single malt whiskey


 Поредицата от статии, в които описвам ирландско уиски достига своя край с поредния представител на марката Тийлинг, който опитах не на изминалия фест, а благодарение на колегите от холандския сайт Драмтайм, от които преди време поръчах една дузина мостри, чийто жизнен път започна някъде в хорандските равнини и приключи на шуменска територия. Днес искам да ви занимая с Teeling Revival 15 y.o. Irish single malt whiskey, отлежавал изцяло в бъчви от ром след дестилацията си през 1999г. По подобие на Teeling 13 и Teeling 24 /статиите им са налични в блога/, и 15-годишното уиски е част от серията "Възраждане", вдъхновена от отварянето на дестилерията Тийлинг в Дъблин и бе представено в края на миналата година, откогато искам да го докопам. В България не се предлага, а може би няма и да го видим, тъй като пуснатите на пазара 10 хиляди бройки предполагам са към своя край. Но холандците имаха запаси, от които е напълнена и моята мостра, която снощи подложих на стъклен разпит, за който водих съответния протокол.

 Освен с не до там традиционното отлежаване в бъчви от ром, напитката може да се похвали и с факта, че е бутилирана при 46% алкохолно съдържание, в натуралния си цвят и в отсъствие на студена филтрация - все характеристики, които харесвам. Както повечето продукти на Тийлинг и тук цената не е от най-ниските - варира около 100 евро на запад. 

 
 Аромат - свежест, слаба винена нотка като от бяло вино, силна сладост, пот стил характер, асоциация със зелени ябълки, круши, зелен пъпеш, банани, ферментиращи плодове /кайсии и праскови/, зелена подправка, слаба кисела нотка като от цитрус, ванилия, малц, лактови бонбони, слаба пикантност, джинджифил, пипер. Постепенно откроих и спомен за бисквити, йогурт с праскови или ябълки, праскови, бели череши и сладко от тях, спомен за разредител или ацетон и ядки /лешници/. Добавих няколко капки вода - засили се ванилията, карамелът, появи се нотка лимон и сладки с ванилия и лимон. Вкус - мазен, маслен, свежо плодов, малцов, сладникав, нежно пикантен, нотки мед, жълти плодове, спомен като от бърбън, дървесност. При второто отпиване долових и щрихи кокос, лимон, лимонена кора, а пикантността стана с една идея по-силна. С вода - сладост, пикантността намалява и уискито се усеща по-игриво. Финал - траен, почти отсъстваща сладост, заменена от леки танини и сухота, остатъчен винен спомен, зелена билка, малц и свежи ябълки, съчетани с мента и приятно изтръпване. Спомен за босилек, зърнена нотка и повече дървесност след второто отпиване. С вода - нотки бърбън, чили, горчиви ядки, повече пикантност. Дървесността и танините се засилват.
 Оценка: 87-88/100.

 В обобщение: уиски, при което мирисът подготвя за лека и пивка напитка, но вкусът и особено финалът са на друго мнение, придавайки `и повече характер и доза сериозност. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар