Arran 12 y.o. cask strength single malt whisky, batch 5 След няколкото виртуални гостувания на дестилерии от шотландския район Спейсайд, приютяващ близо 50% /може и повече/ от действащите дестилерии в страната на Уилям Уолъс, е време да обуем непромокаемия костюм и да преплуваме разстоянието между големия остров, на който е разположена Шотландия и малкото парче земя, стоящо на запад в Ирландско море, известно като остров Аран. Ако не ви се плува до там можете просто да останете с мен до края на статията, в която ще си побъбрим за 12-годишния Аран, бутилиран при висок градус - 52,9%. Каквото и решение да вземете, все ще бъде правилно, но бих се радвал ако дочетете материала до самия му финал. Какво знаем за дестилерията Аран? Аран /Arran/, освен едноименен остров на запад от полуостров Кембълтаун в Шотландия е и родното място на една млада дестилерия, основана през 1993г. от Харолд Къри, преди това заемащ отговорен пост в компанията "Chivas Brothers", която се досещате какво произвежда - точно така, бленд уискито на Chivas Regal. Дестилерията е единствената функционираща на острова /собствениците `и получиха правото да изградят и втора, носеща името "Lagg", която би трябвало да поеме производството на опушено уиски/ и е разположена до градчето Лохранза. Това я прави първата законно функционираща дестилерия, за последните близо 200 години, след като предшественика `и /Lagg/ е затворил през далечната 1837г. Отново нещичко за датата на основаването на Аран. На бутилките от бранда има изгравирани две птици, които се оказаха от вида "златен орел". Именно такава двойка е гнездила в близост до строящата се сграда на Аран и тъй като видът е застрашен строежът е бил временно преустановен, докато орнитолозите не са се погрижили за величествените птици. Гнезденето е забавило строежа, но пък е вдъхновило хората зад марката да обвържат историята `и с тази на красивите животинки. 

 Както виждате, уиски под името "Arran" се произвежда от сравнително скоро - от около 20 години, но за сметка на това екипът от дестилерията се старае да презентира интересни и нови разновидности, част от които са финиширали старенето си във винени бъчви или в бъчви калвадос. Освен тях на пазара са достъпни /силно казано с оглед малкия производствен обем - реално около 130 хил. литра годишно/ и 10-, 14-, 18-годишни вариации, лимитираният 21-годишен Аран, както и 12-годишните малцове, бутилирани без разреждане с вода /cask strength/, които биват пускани на пазара на партиди. Налични са и ограничени по обем количества от бутилки, пълнени само от една бъчва /single cask/. Освен тях можем да срещнем и редица разновидности, предлагани от независими бутилировачи, както и тези, носещи името на шотландския поет Робърт Бърнс, който освен символ на шотландската поезия, е и пример как един данъчен чиновник, натоварен със събирането на акциза от дестилериите, каквато длъжност е заемал той, може да е и влюбен в малцовата напитка. Интересен факт е, че единствено дестилерията на Arran има правото да ползва негова снимка и подпис на етикетите си, тъй като организира и финансира събития в негова чест.

 Аз харесвам Аран, харесвам и подхода на хората, работещи там. По правило едноименното цалцово уиски не се оцветява /не съм сигурен за базовите разновидности/ и не се пречиства посредство студената филтрация /нарича се така, тъй като при нея течността се охлажда до около нула градуса по Целзий и се прекарва под налягане през филтри, които да отнемат мастните съединения, останали след дестилацията/. Уискито обикновено е на висок градус /46%/ и е на поносима цена. Конкретният ботлинг е по-различен, тъй като в себе си обединява бъчви от шери, първо и последващо пълнене и бъчви от бърбън, първо и последващо пълнене, на минимална възраст от 12 години. Бил е представен на пазара през 2015г. като част от партида 5 /batch 5/, включваща 18 000 бутилки. Всяка партида /вече са 6 или 7/ се състои от различен брой бъчви, следователно и бутилки, и носи различен градус, при който уискито не е разредено с изворна вода преди бутилиране. При партида 5 е 52,9% алкохолно съдържание. Самата течност е презентирана в натуралния си цвят и не е студено филтрирана, следвайки наложената политика за годишните уискита на бранда. Не мога да ви кажа цената му, тъй като аз отлях моята мостра в бар Калдо в София, но партида 6 се търгува между 70 и 80 лв.


 Аромат - вкусен плодов мирис, доминиран от свежи жълти плодове като пъпеш, манго, бананаи, папая. Нотки мед, обилна сладост, солидно зърнено /малцово уисещане/, досущ като от зърнена закуска с плодове, мая, свежест, праскови и сушени кайсии, ванилия, карамел, сушени бананаи като от шоколадово десертче, спомен за сладко бяло вино /бяло порто/, плодов десерт полят с мед. В някаква степен ми напомни на уелското уиски Penderyn Madeira. Долових още мента, зелени билки, лимон, лимонена кора, далечен спомен за шери и слаб тъмноплодов нюанс, ферментираща зърнена каша /wash/, слаба дървесност и крем брюле. С вода - свежест, още от жълтие плодове, обилна сладост и облик на младо и жизнено уиски. Вкус - солидна сладост, малц, спомен за ябълки, круши, грозде, стафиди, масленост, леки танини, намек за червен плод, макар и много слаб, интензивна пикантност, цитрус, цитрусова кора. Отприщва слюноотделянето. Ядки, ванилов крем, дървесност и по-ясно разграничима нагарчаща нотка при второто отпиване, джинджифил и зелен спомен. С вода - сладост, слаба дървесност, пикантност, малц, усещане като от трохи в устата /танини/, ябълки. Финал - среден до траен, нагарчащо усещане, малц, восък, мед, пикантност, сладост, сушени жълти плодове, масленост и слабо нагарчащи ядки, съчетани с ментова свежест и асоциация с бяло вино. Спомен за царевица. С вода - интензивен, пикантен, свеж, дори "хапещ", слдникав, ядки, мента и лека метална нотка.
 Оценка: 87/100. /цък и още статии с оценка 87/100/

 В обобщение: приятно "пролетно" или "лятно" уиски, при което алкохолът все още не се е кротнал пред силата на дървото.

Коментари

Читатели

Абонирай сe за публикациите

Абонамент с електронна поща

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща

Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.

Delivered by FeedBurner

Натиснете снимката. :)

Помогни на блога. :)

Translate

КЛЮЧОВИ ДУМИ - падащо меню

Показване на още

Whiskeytemple във Facebook

Популярно през седмицата

Visit to the new Macallan distillery

Macallan Edition No.1 single malt whisky

Spey Tenne tawny port finish single malt whisky

Johnnie Walker Blue Label blended whisky

Edradour 14 y.o. single malt whisky, 2002 - 2016, single sherry cask #1427

Method and Madness single pot still Irish whiskey

Bladnoch Adela 15 y.o. single malt whisky

Six Bulgarian places to enjoy your whisky

How the malt whisky is being produced?

The whisky regions in Scotland

Здравейте, приятели!

Здравейте, приятели!
Казвам се Владимир и списвам сайта "Whiskeytemple", известен и като Храм на уискито. Води ме страстта ми към уискито в различните му проявни форми. Не претендирам за изчерпателност и професионален уклон на написаното. Надявам се прочетеното в сайта да ви бъде от полза и да ви донесе приятни моменти в компанията на "водата на живота". :) За връзка с мен прегледайте раздела "Контакти".