Glendalough 7 y.o. single malt Irish whiskey

 
  Преди няколко месеца в София се проведе третото издание на алкохолния фест "Whisky, rum & wine 2017". От името му се досещате защо не го определих само като "уиски фест" - идеята му беше да обхване по-широк кръг от напитки. На този фест присъствахме и ние с Яна, като за наша радост ни бе поверен щанда на новата ирландска дестилерия "Глендалох" /Glendalough/, чието име се превежда като "Долината на двете езера". В рамките на 2-дневното събитие се срещнахме със стотици хора, някои от които следяха вече моето уиски пътешествие, наречено блог Храм на уискито, а други тепърва запознах със страстта си. Емоцията, която изживях ме държа дълго след като се завърнах в Шумен и ще се радвам отново да се видим с повече от вас през следващите уиски мероприятия.


  Именно по време на "Уиски, ром и вино" за първи път опитах, макар и без време за обстойно изследване, малцовото уиски Глендалох. В един от моментите на спокойствие пред щанда дори успях да направя заглавната снимка, на която освен бутилката се вижда и малкото контейнерче, което напълних за себе си. Фестът бе бойното кръщене на марката, която до тогава не се внасяше все още в България. Бях я чувал, но не знаех нищо за историята `и. Освен полезната за мен информация, битието `и бе съпроводено и с очакваната доза реклама. С маркетинговите послания аз няма да ви занимавам, тъй като те не ме вълнуват. Затова ще се концентрирам върху фактите.


  Глендалох е млада дестилерия, основана от няколко уиски ентусиасти от Дъблин и Уиклоу, където се намира и самият производител. През 2011г. Бари Галахър, Брайн Фегън, Гари Маклохлин /извинявам се, ако бъркам имената им/ и Кевин Кийнън основали самата компания, а през 2013г. и дестилерията в района, който за някои има ролята на религиозен притегателен център заради връзката си с християнската религия. Поради това на етикета на бутилките е изобразен свети Кевин.


  Малко по-късно поръчали т.нар. "холщайн стил" /"holstein still" е хибрид между меден казан и колонен дестилатор/ от германския производител Арнолд Холщайн /Arnold Holstein/. И тъй като дестилираният от Глендалох алкохол е млад, хората от компанията набавят достатъчно старо уиски от други производители /дестилерията на Cooley/, което бутилират от свое име и със своето име на етикета.


  Имайте предвид, че Глендалох произвежда още джин и почийн /poitin/ - млад алкохол, базиран на захарната тръстика.


 Днес ви представям младото 7-годишно едномалцово уиски на Глендалох. Стана дума вече, че тяхното уиски е на около три години, затова необходимия спирт е закупен преди време от дестилерията на Куули /Cooley/. Уискито е 46-градусово, не е студено филтрирано и е двойно дестилирано през медните казани в Куули. За нещастие цветът му не е натуралният, а е подсилен с карамел Е150. Процесът на стареенето протича в бъчви от бърбън, първо пълнене. Това ще рече, че след източването на бърбъна 7-годишният Глендалох е първото уиски, отлежавало в тях.


 Аромат - лек мирис, не като интензитет, а като усещане. Доминиран е от спомена за зърно, дори накиснато зърно /wort/, локум, жълти плодове, сладост, пъпеш, банани, ванилия, приятна пикантност, нотка ванилов сладолед с банани, щрудел, намек за канела и печена ябълка, лека нагарчаща нотка като от цитрус /лимон/, жълт плодов бонбон, слаба зелена нотка, магданоз, сгряващо усещане, мая. Напомни ми и на шоколадова вафла с лимонена есенция или кори. По-късно свежестта се доразви. Долових и спомен за мокра пръст, слаб намек за червен плод, който обаче бързо бе погълнат от жълтите плодове и свежестта. Щрихи тестен продукт. С вода - нотки влажен шкаф, нагарчащи цитруси и зърно. Вкус - пикантност, интензивен. Младолик, носещ сладост, спомен за жълти плодове, нагарчащ цитрус /основно лимони и лимонена кора/, карамел, свежа тревистост, мотив крем брюле, обилно обгорен, светло грозде, зърно. Отприщва слюноотделянето. Нюанс ябълки и круши, а след второто отпиване по-солидна горчивина под формата на горчиви ядки и лимонена кора. С вода - по-слаба пикантност, сладост, последвана от спомена за цитрусовяа кора и ядки. Финал - среден, в началото сладък, свеж, затоплящ, зърнен, малцов и интензивен. Медено-маслен облик, постепенно стана някак по-суховат. Донесе и усещане за сладко от кайсии, жълти сливи, грозде, намек за майдера финиширало уиски. При последващите отпивания свежестта и нагарчащите тонове прогресираха. С вода - по-слаба горчивина, малц, сухота и сгряващо усещане.

 Оценка: 85-86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: около 60 лв.


 В обобщение: младо, свежо, пролетно-лятно уиски, което доставя интересна цитрусова горчивина, вплетена в сладостта. С удоволствие бих го съпоставил със стандартния Тирконел /Tyrconnell single malt/.

Коментари

Читатели

Абонирай сe за публикациите

Абонамент с електронна поща

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща

Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.

Delivered by FeedBurner

Помогни на блога. :)

Translate

АРХИВ /681 статии/ - падащо меню

Показване на още

КЛЮЧОВИ ДУМИ - падащо меню

Показване на още

Whiskeytemple във Facebook

Популярно през седмицата

Balvenie 12 y.o. single bourbon barrel #4813 single malt whisky

Johnnie Walker Blue Label blended whisky

Port Charlotte 12 y.o. single sherry cask single malt whisky

White Horse 12 y.o. blended whisky

Yamazaki 10 y.o. Japanese single malt /2018 re-review/

Haig Club single grain whisky

Monkey Shoulder blended malt whisky

Glenfiddich 12 y.o. single malt whisky

"Учителят" - Teacher's Highland Cream

Lagavulin 16 y.o. single malt whisky

Здравейте, приятели!

Здравейте, приятели!
Казвам се Владимир и списвам сайта "Whiskeytemple", известен и като Храм на уискито. Води ме страстта ми към уискито в различните му проявни форми. Не претендирам за изчерпателност и професионален уклон на написаното. Надявам се прочетеното в сайта да ви бъде от полза и да ви донесе приятни моменти в компанията на "водата на живота". :) За връзка с мен прегледайте раздела "Контакти".