Royal Brackla 21 y.o. single malt whisky

 
 С голямата сила идва и голямата отговорност, със силните рекламни послания се пораждат още по-силни очаквания. Когато рекламираш уискито си като "Уискито на краля", рискуваш много, особено ако не успееш да отговориш на надеждите на потенциалния клиент, наричан "консуматор" от хората от бранша - разликата между двете понятия обаче е съществена. И дивата свиня, и домашното прасе се числят към семейство чифтокопитни, но глиганът живее на свобода, сам избира храната си и се ловува, докато домашният му роднита се храни с това, което му дадат до момента на заколването му. Началните редове звучат нетипично за уиски представяне, особено, когато става дума за 21-годишно уиски, в частност Royal Brackla 21 y.o. single malt. Признавам, че по-младата му 12-годишна версия създаде високи надежди за зрелия ботлинг, които не се оправдаха и едниственото "кралско" или "аристократично" при него бе високата цена, която платих /част от течността поделих с приятели, с които поделихме риска/. Но всичко по реда си. Нека първо да ви разкажа за историята на дестилерията, носеща същото име, която не е сред познатите у нас.

 
 Роял Бракла се намира по мнение на повечето автори в шотландските Висини /Highlands/, независимо че някои я определят като дестилерия от Спейсайд. Основана е през 1812г. от капитан Уилям Фрейзър под името Бракла. Кралското допълнение е получено впоследствие в резултат на аристократска милост - през 1835г. крал Уилям ІV я удостоил с честта да се означава като "Royal Brackla" /освен Royal Brackla и Royal Lochnagar е съществувала и трета дестилерия с подобно наименование - Glenury Royal /. Този му жест дава повод производителят да се слави като първата дестилерия получила подобно признание. Родът Фрейзър останал замесен в контрола на Бракла до края на 19-ти век - през 1898г. "John Mitchell & James Leict" я закупили.


  През 20-те години била придобита от "John Bisset & Co Ltd.", които били блендъри от Абърдийн и ползвали малцовото уиски за смесения си дестилат Bisset’s Finest Old, а през 1943г. от "Distillers Company Ltd". /DCL/ - предшественика на "Diageo", които го ползвали за Johnnie Walker Gold /основно/. Именно през военния период в сградата на дестилерията се обучавали британските военни пилоти, които ползвали изграденото в близост летище. 

 След войната запасите от зърно отново били насочени към уиски производителите. Светът обърнал поглед към вкусната страна на живота. Заради засиленото търсене на уиски /в началото на смесено такова/ дестилерията била преустроена и осъвременена през 60-те години. Съоръженията за малциране на ечемик били затворени, били добавени допълнителен брой медни казани, които вече били подгрявани чрез топлина от пара, а не директно чрез огън. 

 През 80-те години производството замряло заради британската икономическа криза, но в началото на 90-те било възобновено. През 1998г. Diageo продали дестилерията, заедно с други, на "Bacardi", тъй като концентрирали голяма част от производителите в свои ръце. Това наложило смяната в собствеността. Бакарди от своя страна били вече собственици на марката "Dewar`s" и неусетно Бракла заела своето място в смесеното уиски.


 Едномалцовите официални ботлинзи до скоро бяха само блян, но през 2015г. Бакарди "дариха" света с Royal Brackla 12, 16 и 21 y.o. single malt whisky. Уиски от дестилерията може да се намери и сред гамата на независимите бутилировачи /основно при Gordon & MacPhail/.


 Спомням си, че още през 2015г., когато излезе съобщението за гамата на компанията и което тогава отразих под формата на уиски новина, ми се искаше по-скоро да опитам поне част от портфолиото на марката. Малко по-късно открих 12-годишната Бракла, която е описана в блога, а през изминалия октомври си набавих и необходимото количество от 16-годишното уиски, което скоро ще представя тук. В началото на тази година разбрах, че в България може да се открие и Royal Brackla 21 y.o., която на запад се търгува за около 200 евро, а тук открих за 320 лв. И не след дълго я споделих с приятели. Оттогава изминаха няколко месеца, в които дадох време на стария малц да се поотвори под въздействието на въздуха, защото в началото ми се стори доста плах на мирис. И така до изминалата вече седмица, когато с Яна раздвижихме любопитно носовете си над чашите Гленкирн.


 Прегледах сайта на Бакарди за допълнителна информация, касаеща вида отлежаване, наличието на добавен оцветител в уискито, студено филтрирано ли е то, какъв е общият брой на пуснатите бутилки - нищо в този смисъл на можах да открия, което ме разочарова. Накара ме да се замисля и върху подхода на голямата, корпоративна структура спрямо произвежданото от тях уиски, съпоставен с този на по-малките, бутикови производители. Преди може би два месеца писах за островното уиски Килхоман /Kilchoman/ и за това колко съдържателен и полезен е сайтът на марката. В контраст, повечето интернационални алкохолни гиганти, притежаващи дестилерии в Шотландия, неглижират наистина ценната информация и я заменят с прекомерни рекламни послания, аналогични на отразеното на етикета на Роял Бракла. Кралят отдавна е покойник и уискито на Бракла не се ползва със статута на нещо нечувано. Това за мен не е правилният подход, когато става дума за премиум ориентиран продукт, какъвто е 21-годишното уиски.


 Вън от това, мога да споделя моите впечатления за визията на бутилката и от теглото `и. Шишето е доста тежко. Тежка е и капачката. Акцентът е поставен върху комбинацията между син фон и златисти букви, с които обаче и тук не е изписана съществена информация. Нито дума за ползваните бурета. Някъде прочетох, че са включени бъчви от олоросо шери, първо пълнене, но според мен има и такива от бърбън. Не се ангажирам и с категорично становище за цвета на уискито - счетено е за ненужно да се изясни произхода му. Алкохолното съдържание пък е на законовия минимум от 40%, което не ми се понрави. При подобен градус е пълнено и 21-годишното уиски на Аберфелди /Aberfeldy/, също част от семейството на Бакарди. Почти съм сигурен, че течността е студено филтрирана, тъй като не се замъти при добавяне на водата. А хареса ли ми уискито?


 Аромат - кафе, пикантност, интензивен за градуса си мирис, отчетлива дървесност, нотки сладко от кайсии, мармалад от портокали, тъмни щрихи, дървесина, горски плод, малини, касиси, боровинки /макар и доста плахи/, прах, сладост, зелени билки, мед, сладко от ананас, восък, препарат за полиране на мебели, амарето, нотки малц, карамел, следи от шери, тирамису, подправки, ванилово - карамелен крем, борови иглички. С вода - дървесност, сладко от жълт плод. Вкус - восък, прах, солидна пикантност, пиперливост, сладникави жълти ябълки, ананас, дървесност, какао и танини. С вода - лека сладост, восък, намек за жълт плод и още дървесност и танини. Финал - среден, отчетлива нотка тъмен шоколад и какао, кафе, сухота, слаба сладост, слаб спомен за червен плод, която се загуби под влиянието на дървото, нагарчащ грейпфрут и горчиви бадеми. С вода - кафе, хмел и още дървесност.
 Оценка: 84/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: над 300 лв.

 В обобщение: плахо на нос уиски, което се нуждае от време, за да подскаже качествата си. Вкусът и финалът му по мое мнение са прекомерно повлияни от дървото.


 

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Коментари

Читатели

Абонирай сe за публикациите

Абонамент с електронна поща

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща

Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.

Delivered by FeedBurner

Помогни на блога. :)

Translate

КЛЮЧОВИ ДУМИ - падащо меню

Показване на още

Whiskeytemple във Facebook

Популярно през седмицата

Tullamore D.E.W. 18 y.o. Irish single malt whiskey

The whisky regions in Scotland

Highland chief blended whisky

Johnnie Walker Blue Label blended whisky

Lagavulin 16 y.o. single malt whisky

Nikka Yoichi single malt whisky

Woodford Reserve Kentucky straight bourbon

Tullamore D.E.W. 14 y.o. Irish single malt whiskey

Glenglassaugh 30 y.o. single malt whisky

Здравейте, приятели!

Здравейте, приятели!
Казвам се Владимир и списвам сайта "Whiskeytemple", известен и като Храм на уискито. Води ме страстта ми към уискито в различните му проявни форми. Не претендирам за изчерпателност и професионален уклон на написаното. Надявам се прочетеното в сайта да ви бъде от полза и да ви донесе приятни моменти в компанията на "водата на живота". :) За връзка с мен прегледайте раздела "Контакти".