Macallan Edition No.1 single malt whisky


 След затишието винаги идва гръм. След няколкото дни въздържание от писане задължително следва експлозия от букви и препинателни знаци, групирани под формата на уиски ревю или уиски представяне в блога Храм на уискито. Този път имам удоволствието да ви срещна с едно рядко срещано в Европа уиски, мостра от което щедро ми бе предоставена от приятел /Наздраве, Преслав и благодаря за снимките!/. Само няколко седмици след като го получих с Яна заехме удобна позиция в шуменската реалност и му се насладихме точно преди три дни. Оттогава все се каня да му отделя екранно време, но пролетта навън ме блазнеше повече от стоенето пред екрана. Днес обаче усетих прилив на вдъхновение и възнамерявам да го обяздя. Ок, но кое е уискито? Представям ви Macallan Edition № 1 single malt whisky - едномалцово уиски на дестилерията Макалън, което през 2016г. положи началото на нова търговска линия на марката, известна като "Издания" /Edition/. Последваха още два, а скоро ще бъде пуснат на пазара и общо четвъртият "Едишън", всеки от които бива вдъхновен от житейско събитие, свързано с парфюмерията или кулинарията. Звучи странно, но ще се опитам да обясня. За да не бъде просто поредната бутилка с уиски на Макалън, рекламният отдел на компанията - собственик, Едрингтън, обвързва продукта с делото на изявени експерти от друга област на живота - при четвъртото издание се търси връзка с известни люде от парфюмерийния бранш, докато при Едишън 2 музата получи образа на испанските кулирани Рока, притежаващи известен ресторант и с участието на които са били селектирани част от ползваните за партидата бурета. За мен тези рекламни послания не са толкова значими, а есенцията се крие в спецификите на отлежаването на уискито, но за други ентусиасти и най-вече за Едрингтън ударението следва да бъде поставено другаде.


 Какво отличава първия Едишън? Не знам дали сте запознати, но той официално не бе пуснат в Европа, а бе насочен за Азия и Северна Америка - политика, която аз не намирам за коректна спрямо ценителите на уискито тук, сред които се числя и аз. Намирам я ако не за дискриминационна, то поне за некоректна. Не оставайте с погрешно впечатление - и други конкурентни я прилагат. Това решение доведе до изкуственото завишаване на цената му на първичния и вторичния пазар /някои магазини са му определили стойности от по няколкостотин паунда/, съответно до ограничаване възможността по-широк кръг от малцофили да му се насладят. 

 Другата му особеност се обяснява с подбора на бъчвите - за цялата партида за ползвани бъчви от европейски /испански/ и американски дъб /първо и последващо пълнене/, които преди това са съхранявали шери от няколко винопроизводители в Испания. Бъчвите са с различен обем - включват по-малки бурета от типа хогсхед /hogshead/, по-големите пънчън /puncheon/ и тези от типа шери бът /sherry butt/, надхвърлящи почти два пъти вместимостта на хогсхед-а. Идеята зад различния избор е, че се комбинира уиски с различни нива на зрялост /при по-малките бъчви се достига по-бързо/ и комплексност. По същите съображения се съчетават и бурета, някои от които за първи път съхраняват уиски /т.нар. "first fill" или първо пълнене/. За да се хармонизира необходимото количество уиски, отделните бъчви са смесени в специални съдове, след което благинката е била бутилирана при 48% алкохол. Възрастта не се посочва, но доверявайки се на опита си бих предположил, че уискито е сравнително младо. Цветът на течността не е подправян с карамел, а след като добавих вода се замъти, което ми подсказва, че тя не е студено филтрирана. А как се представи уискито при дегустацията?

 Аромат - нотки малц, мед, овесени бисквити с мед и масло, опушени круши, шери, кожа, тирамису, спомен за кафе, тъмни стафиди, сладко от круши, сладост, желирани бонбони /плодови и с мирис на кола/, ванилия, ванилов крем с кафе, спомен за бисквитена торта с кафе, щрихи свежест, сушени подправки, слаба нотка прах, ацетон, фъдж и лек метален нюанс. На нос ми напомни силно на младо уиски на Гленгойн /Glengoyne/. Долових още лека парфюмност, нотки сушен тъмен плод и захарно петле. С вода - бонбони с мирис на горски плодове, сушени кайсии, бира и сушени подправки. Вкус - интензивен, дори леко агресивен. Спомен за чили, заемки прах, подправки, свежест, младежки нрав, свежи плодове от жълтата гама, слабо усещане за нагарчащ цитрус, мед, малц. С вода - по-спокоен, накиселяващ мотив, сладост, зърно и свежест. Финал - среден, пикантност, свежи зелени ябълки, мента. Усеща се интензивно. Намек за цитрус, нагарчащи бадеми, масленост, зърно и слаба метална нотка. С вода - свежест, сладост, интензивен.

 Оценка: 85-86/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: варира.

 В обобщение: младолико уиски, което се опитва да скрие игривия си нрав под винената пелена.  


   
A friend of mine provided me with a generous sample /and the photo/ of Macallan Edition 1 single malt, which initially was released in Asia and in the States. It's a no age statement whisky bottled at 48% ABV. I guess it's not chill filtered, cause it became cloudy after i added several drops of water. It matured in Spanish and American oak casks seasoned with sherry. The aroma was rich, offering hints of malt, honey, leather, pear jam, dark raisins, coffee, chocolate and hints of sherry. It reminded me a bit of younger Glengoyne. Tiramisu, jelly beans with cola aroma, remembrance of dust, dried spices, fudge and fresh grain. Perfume note, too. Dried apricot and fresh fruits with water. The taste is intense, I mean really intense and even aggressive. Chili, dust, sweetness, citrus, honey, malt and fresh green and yellow fruits. A bit sour with water. The water brought out more malt and freshness. The finish is medium. It's spicy, minty and a bit youngish. More green apples, citrus, bitter almonds, butter and grain. I noticed a metallic note, too. More sweetness and fresh spirit character with water. Nice dram which I found to be not that old and rounded. Maybe rough for my taste. I like Edition 2 better. Cheers! 🙂 #macallan #scotchwhisky #highlandparkwhisky #highland #highlandpark #glenfiddich #glengoyne #wineporn #winelover #wine #whisky #whiskyporn #bourbon #cheers #kanpai #freestyle #theglencairnglass #tasting #balvenie #classy #alcohol #drinks #classy #luxury #american #whiskey #delicous #aberlour
Публикация, споделена от Vladimir Georgiev /Vlad/ (@whiskeytemple_vladimir) на

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Коментари

Читатели

Абонирай сe за публикациите

Абонамент с електронна поща

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща

Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.

Delivered by FeedBurner

Whiskeytemple във Facebook

Стани малцов пазител. :)

Натиснете снимката. :)

Translate

АРХИВ /773 статии/ - падащо меню

Показване на още

КЛЮЧОВИ ДУМИ - падащо меню

Показване на още

Популярно през седмицата

The whisky regions in Scotland

Whiskey fest Sofia 2018 - preview

Whisky myths part 1

Auchentoshan 2008 - 2017 Distillery oloroso cask # 34 single malt whisky

Glendronach 11 y.o., vintage 2006, single pedro ximenez sherry puncheon #1979, single malt whisky, Batch 16

Торф, дърво и как дегустирам уиски

Johnnie Walker Blue Label blended whisky

Glenfiddich Excellence 26 y.o. single malt whisky

Glen Orchy 5 y.o. blended malt whisky

Dewar`s White label blended whisky

Здравейте, приятели!

Здравейте, приятели!
Казвам се Владимир и списвам сайта "Whiskeytemple", известен и като Храм на уискито. Води ме страстта ми към уискито в различните му проявни форми. Не претендирам за изчерпателност и професионален уклон на написаното. Надявам се прочетеното в сайта да ви бъде от полза и да ви донесе приятни моменти в компанията на "водата на живота". :) За връзка с мен прегледайте раздела "Контакти".