Glenfiddich Excellence 26 y.o. single malt whisky

 
 Няколко пъти с Яна отсядахме в една и съща къща за гости в градчето Дъфтаун, намираща се около 500 метра от Гленфидик /Glenfiddich/ и все не намерих време да посетя бара на дестилерията, играещ ролята и на зона за кафе. Не че не исках - програмата ни бе толкова натоварена и изпъстрена с други дестилерии и барове, че за фирменото заведение не остана време. А там може да откриете доста богата селекция от Балвени и Гленфидик, включваща и не малко ограничени като тираж бутилки от близкото и по-далечното минало. Уви ... В интерес на истината, "на косъм" бях да пропусна и възможността да опитам уискито, което ще ви представя днес - Glenfiddich 26 y.o. single malt whisky, известно и като "Excellence" /Превъзходство/. Вече няколко поредни уиски феста го подминавах неволно и едва след приключването им си давах сметка, че съм пропуснал нещо доста интересно. През 2017г. обаче си бях вързал конец на пръста, за да не забравя и този път /образно казано/, и още в началото на събитието си набавих нужното количество за ревю. По наложена вече традиция обаче забравих за мострата, която прекара значителен период в уединение в шкафчето ми. Едва преди около месец, ровичкайки из него, я открих и веднага се заех с изследването на ценните капки малц, които се оказаха доста вкусни и моят съвет е да не подминавате бутилката на предстоящия фест, ако го посетите.


 За историята на дестилерията и за значимостта `и за уиски индустрията неведнъж е ставало дума в блога. Не възнамерявам отново да ви преразказвам миналото `и - ако проявявате интерес, повече за него може да откриете в раздела "Дестилериите А-К" със страниците над публикацията или през етикета "Glenfiddich" под статията. Вместо това с бърз темп ще се насочим към особеностите на тази стара разновидност.

 Уискито отлежава за целия си период на стареене в бъчви от американски дъб, които преди това са съхранявали бърбън - намеса на испански дъб или на винени бурета тук няма. Колкото и да харесвам тъмните нотки на виненото отлежаване, понякога ми се иска да се насладя на по-изчистен профил, какъвто биха могли да изградят именно екс-бърбън буретата. Благинката е студено филтрирана и е бутилирана при 43% алкохол. Има вероятност да е ползван карамел е150 за подсилване на цвета `и - в сайта на Гленфидик този въпрос не се коментира.


 Аромат - интензивен и пикантен, носещ усещане за цитрус, спомен за сладникав сушен жълт плод. Напомни ми на сладникав портокал или мандарина, портокалово сладко /мармалад/, локум, билки, букет от екзотични подправки, слаб спомен за прах и асоциация с ядки. В някаква степен ми напомни и на дюла, както и на препарат за полиране на мебели - субективна нотка, която съзнанието може да разчете в някои по-стари уискита. Мирисът се доминира от плодовете, като към изброените бих добавил още нотки жълти круши. Разгадах и нотка свежест и дори парфюмност, след която се разгърна по-осезаема асоциация със сушени екзотични плодове /ананас, кайсии, папая, манго, банан/, последвани от допълнителна сладост. С вода - без особена промяна. Вкус - пикантен, интензивен за градуса си, като донесе асоциация с мед, жълти стафиди, круши, кайсии, ананас, солидна сладост, приятна дървесност и слабото усещане за прах от аромата. Бих добавил още щрихи сладникав цитрус и мармалад от портокали. С вода - повече сладост, жълти плодове, прах, свежест като от магданоз и по-слаба пикантност. Финал - среден до траен, предлагащ сладост, примесена с усещане за слабо нагарчащ цитрус, джинджифил, жълто грозде, банан, пъпеш, масленост, сгряваща пикантност, мед, круши, а след време лека сухота и дървесност. С вода - слаби танини, зряло жълто грозде и затопляща пикантност.

 Оценка: 87-88/100 /последвайте линка за още подобни статии/. Цена: между 600 и 700 лв.

 В обобщение: добре хармонизирано уиски, предлагащо баланс между дървесност и плодови заемки.     

 
Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща
Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.


Delivered by FeedBurner

Коментари

Читатели

Абонирай сe за публикациите

Абонамент с електронна поща

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща

Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.

Delivered by FeedBurner

Whiskeytemple във Facebook

Стани малцов пазител. :)

Натиснете снимката. :)

Translate

КЛЮЧОВИ ДУМИ - падащо меню

Показване на още

Популярно през седмицата

The whisky regions in Scotland

Whiskey fest Sofia 2018 - preview

Whisky myths part 1

Auchentoshan 2008 - 2017 Distillery oloroso cask # 34 single malt whisky

Glendronach 11 y.o., vintage 2006, single pedro ximenez sherry puncheon #1979, single malt whisky, Batch 16

Торф, дърво и как дегустирам уиски

Johnnie Walker Blue Label blended whisky

Glen Orchy 5 y.o. blended malt whisky

Dewar`s White label blended whisky

Здравейте, приятели!

Здравейте, приятели!
Казвам се Владимир и списвам сайта "Whiskeytemple", известен и като Храм на уискито. Води ме страстта ми към уискито в различните му проявни форми. Не претендирам за изчерпателност и професионален уклон на написаното. Надявам се прочетеното в сайта да ви бъде от полза и да ви донесе приятни моменти в компанията на "водата на живота". :) За връзка с мен прегледайте раздела "Контакти".