Ползи от консумацията на уиски


 За вредите от прекомерната употреба на алкохол се знае и се говори много. Не визирам само неблагоприятното въздействие на спирта върху физиологията ни, което резултира в редица болести със сложни имена, които не мога да произнеса. Предозирането и честата злоупотреба с алкохол води и до негативи в социалния статус, а често, за нещастие в България все по-често, и до пътни и битови инциденти. Това, което се случва по пътищата е ужасяващо - за мен управлението на автомобил след консумация на алкохол винаги е било табу и никога не съм го практикувал, защото в повечето случаи последиците са фатални и необратими /затова ви моля да направите същото като мен/. В следващите редове обаче ще ви запозная с някои от твърдените ползи от консумацията на качествено уиски, но само когато тя е в умерени граници /не знам за вас, но аз пия не повече от 80-100 гр. уиски на седмица и това е максималното ми натоварване/. Нека да проследим някои от ползите, приписвани на умерената наслада от уиски.

1. Подсилване на паметта.


 Учени сочат, че антиоксидантите, които уискито съдържа спомагат за засилване на нашата памет /как да бъде иначе - все пак, трябва да си спомниш къде си оставил бутилката :-)/ - предпазва от деменция и от болестта на Алцхаймер. Етанолът и споменатите антиоксиданти способствали и за по-доброто кръвообръщение, което поддържа мозъка в кондиция.

2. Облекчава стреса.

 Много процеси облекчават стреса /сещам се за някои, които се практикуват в компанията на партньор ;-) /, като такава роля се твърди, че изпълнява и доброто уиски.  Алкохолът, в частност уискито, въздействал благоприятно върху нервите и съвместно с подобреното кръвообръщение и насищането на организма с кислород носел тази форма на лежерност.

3. От уиски не се трупат килограми /само сметки/.

 За разлика от другите спиртни напитки, уискито не съдържа мазнини и холестерол, които знаем до какво водят. Тъй като уискито се прави от зърно, вода, мая и дърво /все пак отлежава в дървени бъчви/, а не от плодове с добавена захар, то и калориите в една чаша от 35 мл. са около 80.

4. Намалява риска от мозъчен удар/освен от вида на сметката/. 

 Уискито не позволява натрупването на холестерол в кръвните съдове и те не се запушват. Също така, то успокоява и стените на артериите, за да можем и ние да сме си спокойни.

5. Намалява риска от рак.

 Уискито съдържа т.нар. елагова киселина, вид антиоксидант, който не позволява ДНК-то ни да влиза в контакт с елементите, причиняващи неблагоприятни клетъчни изменения. Освен това се сочи и че влияе благотворно върху организма при третиране с определени медикаменти в процеса на лечение. 

6. Спомага за храносмилането и подтискане на глада.

 Твърди се, че уискито намалявало тежестта в стомаха след прекомерно похапване, а от друга страна, че консумацията му препятства пораждането на познатия ни вълчи глад /това не означава да се консумира на гладен стомах, тъй като въздейства неблагоприятно върху лигавицата на стомаха/.

7. Държи ни млади / с други думи - отлежаваме със стил :-) /.

 Някои изследвания сочат, че благинката бори свободните радикали, които са една от причините за стареенето. Дали обаче това наистина е така никой не може да каже със сигурност.

 8. Няма захари.

 Както споменах, уискито не съдържа добавена захар, или плодова такава, за разлика от други алкохолни напитки, което позволява употребата му и от хора, страдащи от т.нар. диабет, доколкото нивото на кръвната захар не се влияе от него.

9. Помага за по-добрата сърдечна дейност.

Умерената консумация на уиски, както и на червено вино, помага на сърцето ни да функционира по-добре, като намалява риска от сърдечни болести.

10. Освен върху паметта, уискито оказва благоприятно въздействие върху цялостната мозъчна дейност, отново заради т.нар. елагова киселина. 

11. Бори настинки и алергии.

Алкохолът в него помага и при дразнещо гърло, тъй като убива вредните бактерии. На запад, често на настиналите деца се предлага топла напитка - Hot Toddy, включваща топла вода, мед и уиски. Добавя се и лимон. Колко ли често боледуват? :-D  
------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Това са някои от благоприятните последици, приписвани на умерената консумация на уиски. Доколко са верни аз не мога да кажа, тъй като не съм специалист. Затова ви моля, подхождайте към написаното с доза съмнение /да не говорим, че уиски индустрията генерира милиарди и може да си позволи подобен положителен имидж/. По себе си съдя, че някои от сочените ползи може би са налице /при настинка малко уиски действа по-добре от лек на прах, а със сигурност и притъпява чувството на стрес, което не означава, че уискито решава проблеми/. Каквото и да си говорим то няма да бъде достатъчно, тъй като темата позволява разностранно тълкуване. Съветът, който мога да дам е да не прекаляваме с благинката, защото както знаем - често дозата прави отровата.
Наздраве, приятели! 
Качество преди количество! 

Коментари

Читатели

Абонирай сe за публикациите

Абонамент с електронна поща

Абонирайте се за публикациите от блога с електронната си поща

Важно: след като го направите, ще получите писмо от Feed Burner. В него е приложен линк, който трябва да отворите, за да активирате абонамента си.

Delivered by FeedBurner

Whiskeytemple във Facebook

Стани малцов пазител. :)

Натиснете снимката. :)

Translate

КЛЮЧОВИ ДУМИ - падащо меню

Показване на още

Популярно през седмицата

The whisky regions in Scotland

Whiskey fest Sofia 2018 - preview

Whisky myths part 1

Auchentoshan 2008 - 2017 Distillery oloroso cask # 34 single malt whisky

Glendronach 11 y.o., vintage 2006, single pedro ximenez sherry puncheon #1979, single malt whisky, Batch 16

Торф, дърво и как дегустирам уиски

Johnnie Walker Blue Label blended whisky

Glenfiddich Excellence 26 y.o. single malt whisky

Glen Orchy 5 y.o. blended malt whisky

Dewar`s White label blended whisky

Здравейте, приятели!

Здравейте, приятели!
Казвам се Владимир и списвам сайта "Whiskeytemple", известен и като Храм на уискито. Води ме страстта ми към уискито в различните му проявни форми. Не претендирам за изчерпателност и професионален уклон на написаното. Надявам се прочетеното в сайта да ви бъде от полза и да ви донесе приятни моменти в компанията на "водата на живота". :) За връзка с мен прегледайте раздела "Контакти".