"Бялото пристанище" - White port - Добре дошли в "Храмът на уискито". Мястото за лични уиски ревюта и дегустации.

Breaking

четвъртък, 13 февруари 2014 г.

"Бялото пристанище" - White port


 На тази изключителна напитка попаднах случайно преди около година, присъствайки на презентация на Бушмилс. Общото между двете напитки е, че уискито старее именно в бъчви от порто или Мадейра. А сега по темата.

 Портото е десертно вино /т.нар. "подсилено вино"/, с високо алкохолно съдържание - около 19 %. Характерното при производството му е, че в процеса на ферментация на гроздето се добавя бренди. Това се случва, когато алкохолното съдържание достигне до около 8 %. "Появата на портвайна, макар че обикновено се асоциира с Португалия, в действителност е свързана с Англия, като пряк продукт на конкуренцията с Франция. В края на XVII век англичаните бойкотират френското вино и започват да купуват от Португалия. Британците решават да добавят малко бренди в непенливото вино, за да подпомогнат поддържането му по време на пътуването обратно към Англия. В резултат на това то става по-силно и по-сладко" /подробности тук/.

 Цветът на бялото порто е златист, аз го оприличавам на есенно слънце. Ароматът е наситен, със загатване за добавеното бренди. Вкусът разкрива невероятна палитра от плодови нотки, стафиди и бренди, което освен сила придава и допълнителна сладост и плътност. Послевкусът е дълготраен, навяващ асоциации за сочни круши. 
 Оценка - 5/6. Цена: около 17 лв.

 Само по себе си портото е една от любимите ми алкохолни отвари, от които съм пресушил не една или две бутилки. Като десертно вино освен като аператив може да бъде комбинирано и с десерт за финал на една прекрасна вечеря. В случая го съчетах с финия вкус на белгийския шоколад, като между тях протекоха сладки искри, способни да подпалят прекрасни емоции в пиещия.  
 


 "White port"



 I came across this exceptional drink about a year ago when I attended to the presentation of Bushmills irish whiskey /not the shown above in particular, but the port wine as a delicious drink/. The common between these two drinks is that the whiskey is aging namely in barrels of Port or Madeira. Now to the subject.

 Port is a dessert wine /the so-called "fortified wine"/ with high alcohol content - about 19%. A characteristic feature of production is that during the process of fermentation of grape is added brandy. This occurs when the alcohol content reaches about 8%. "The appearance of the port, although usually associated with Portugal is actually related to England, as a direct product of competition with France. At the end of the XVII century, the British boycott French wine and start buying from Portugal. The British decided to add some brandy to the still wine to help maintain it during the transportation back to England. As a result it becomes stronger and sweeter”.

 The colour of the white port is golden, I liken it to autumn sun. The aroma is intense with hints for the added brandy. The taste reveals an incredible palette of fruity notes, raisins and brandy, which besides strength gives and additional sweetness and density. The aftertaste is long lasting, evoking associations for juicy pears. By itself, the Port is one of my favourite alcoholic potions of which I've drained not one or two bottles. 
 Except as a dessert wine and aperitif it can also be combined with dessert as a finish of a wonderful dinner. In this case, I combined it with the fine taste of Belgian chocolate as in between have flowed sweet sparkles able to ignite wonderful emotions in the drinker. 
 Assessment: 5/6. The price as a factor determining the accessibility of the product, for the particular type is 17 lv., and for a Port of type "fine ruby" /the youngest of the family/ reaches 25 lv. depending on the manufacturer.

Няма коментари:

Публикуване на коментар