Bruichladdich 16 y.o., Cuvee D single malt whisky - Добре дошли в "Храмът на уискито". Мястото за лични уиски ревюта и дегустации.

Breaking

четвъртък, 16 март 2017 г.

Bruichladdich 16 y.o., Cuvee D single malt whisky



 Лутайки се из виртуалните страници на блога Храм на уискито може да ви се стори лекинко, че вече сте попадали на тази статия и на тази бутилка и преди това. Ако сте гледали "Генезис" може дори да си помислите, че сънувате в съня. Истината е друга - хората от дестилерията Брухлади, намираща се на шотландския остров Айла, през 2008г. пускат на пазара серия от шест ботлинга, всеки отлежавал в специален вид бъчви от френско вино /серията е известна като "Cuvee A-F"/, с еднаква визия на бутилките. От шесте вече представих буква "А" и "F", и при статията, посветена на "Cuvee A" ползвах сходна на горната снимка - отлях няколкото Ладита /галено така се обръщаме към продуктите на дестилерията аз и моите другари-малцофили/ по едно и също време и кадрите са идентични. Но съдържимото е различно и днес то се обозначава като Bruichladdich 16 y.o., Cuvee D single malt whisky, за което се отнасят долните редове.

 И това Лади е 16-годишно, едномалцово /произведено от дестилиран покълнал ечемик/, каквито са и другите от серията, пусната на пазара през 2008г. Градусите му са 46%, цветът е натурален, а течността не е студено филтрирана. Всичко това е посочено на задния етикет, в комбинация с дълъг абзац, посветен на френското шато, от което произхождат винените бъчви, ползвани за "Кювии Д".


 Каква е "врътката" тук? Уискито първоначално отлежава в бъчви от бърбън /след като са изпразнени от него са продадени на производителите на уиски/. Финалният период /месеци, а може би години/ на стареене течността от снимката прекарва във винени бъчви от шато "Haut-Brion", намиращо се във винения район "Pessac-Leognan" в Бордо. Запознатите с историята му твърдят, че е емблематично и историята му датира чак до началото на 15-ти век. Явно заради качеството на виното самият Томас Джеферсън си закупил няколко шишока, които били пренесени в имението му в далечна Вирджиния. От по-горната снимка виждате, че общо произведените бутилки са били 12 000, което по днешните стандарти си е лимитирана серия, като бутилката, която докопах е с № 1742. Урааа! Как ми се стори уискито?


 Аромат - пикантен, спомен за восък, далечен намек за пушек, прах, но много, много слаб, парфюмност, свежест, канела, червени плодове от типа на малини и череши, мед, кайсии, кайсиево сладко, сладост, дървесност, карамел, печени ябълки и круши с канела и карамелизирана коричка, грозде, гроздов сок, мента, свежа зелена подправка, ванилия, ванилов крем. Мирисът е доминиран от плодовите нюанси, сред които изпъкват червените плодове, включително споменът за сладко от ягоди. Стори ми се ликьорен, с щрихи кленов сироп, нотки млечен шоколад и какао, които се проявиха след минути покой в чашата. С вода - карамел, подправки, сушени ягоди, отново сладко от ягоди, ядки, печени ябълки, амарето и калуа. Вкус - обилна сладост, досущ като от плодов шербет или сок, нотки мед, пикантност, слаби танини и дървесност, асоциация с жълти плодове, които не успях да отгранича като конкретни видове /може би сушени банана или кайсии/, сухота, отново далечен повей прах. Вкусът е интензивен. С вода - сладост, джинджифил и повече дървесност, и сухота. Финал - среден, сладък, зърнен, тревист. Долових слаби танини, нагарчащи ядки, сгряващо усещане, мента, билки и сухота. С вода - нова вълна на пикантност залива гърлото, горчивина под формата на цитрусова кора или грейпфрут, дървесност, портокалово масло и мента. 
 Оценка: 84-85/100. Цена: вече се определя от вторичния пазар /аукционите/, тъй като уискито отдавна не се предлага.  Сега се търгува за около 80 паунда, докато първоначалната му пазарна стойност е била около 50.

 В обобщение: плодово и сладко уиски, което добива по-сериозен характер с доловимата горчивина и дървесност. 

What would happen if you combine well-crafted spirit, put it in bourbon barrel for decent amount of time and afterwards transfer it into wine casks from Bordeaux region in France? That's right, you're getting the idea right - I'm talking about one of the wine finished Laddies, called Bruichladdich 16 y.o. Cuvee D single malt whisky, which spent some time in casks from chateaux Haut-Brion from Pessac-Leognan region. Of course, it's not colored or chill filtered and it's bottled at 46% ABV. Aroma: spicy, fresh, with just a distant hint of dust, remembrance of a perfume, red fruits /raspberries and cherries/, apricots, apricot jam, oak, caramel, grape juice, baked apples with cinnamon, vanilla and vanilla cream. Some green herb, strawberry jam, nuts, milk chocolate and cacao. More spices, dried strawberries, caramel and amareto. Palate: intense, spicy, very sweet like a fruity sherbet, honey, some yellow fruits like dried banana or apricots, dust and dryness. More sweetness, ginger, oak and dryness with water. Finish: medium. Cereals, sweet, warming and slightly bitter, tannic. Dried herbs, too. Another wave of spiciness, citrus peel, grapefruit and bitter nuts, mint and hints of orange oil. Another example of how tasty the wine matured Bruichladdich could be. Couldn't beat the Cuvee F in my personal ranking, though. Cheers! #island #scotland #scotch #singlemalt #whisky #whiskey #dram #drink #cocktails #whiskyporn #whiskeyporn #wine #france🇫🇷 #bordeaux #tannin #instadrink #whiskygram #instawhisky #instagood #instafeed #bruichladdich #laphroaig #lagavulin #tasting #classy #trend #cheers #bourbon #us #fashion
Публикация, споделена от Vladimir Georgiev /Vlad/ (@whiskeytemple_vladimir) на

Няма коментари:

Публикуване на коментар